Natuurlijk Realisme is het thema van het werk van Wilma van der Vliet. Met haar werk wil ze het kleine en kwetsbare in de natuur zichtbaar maken, datgene waar we in het drukke dagelijks leven veelal aan voorbijgaan. In veel van haar werken zijn insecten te zien. Daar gaat het niet goed mee, terwijl ze onmisbaar zijn als ondermeer voedsel voor vogels en als bestuivers van onze gewassen. Maar ze zijn ook buitengewoon mooi. 

Wilma bouwt haar werk in veel lagen op, waardoor het maken van een schilderij veel tijd vergt. Ze werkt voornamelijk in aquarel en olieverf, met af en toe een uitstapje naar eitempera of gouache. Ze laat zich bij de keuze van het materiaal leiden door het te schilderen onderwerp, waarbij stofuitdrukking heel belangrijk is.

Over het werk 'Juffertjes', 'Love-in-a-mist': "This flower painting evokes the style of traditional botanical art. The delicate stems, buds and bloom are painted in a highly realistic way. The insects around it add a decorative element and help to complete the image that might otherwise be too empty."

Bron: The Encyclopedia of Watercolour Techniques by Hazel Harrison.