Wilma van der Vliet werkt in een realistische stijl. De onderwerpen die ze schildert zijn van natuurlijke aard. Soms vindt ze een voorwerp zo sprekend, dat enkel dit voorwerp de basis is voor het schilderij. Andere keren vindt ze bepaalde voorwerpen qua vorm, kleur en materiaal zodanig bij elkaar passen dat daarvan in het atelier een compositie gemaakt wordt. 

Als fijnschilder bouwt ze het werk in veel dunne lagen op. Deze lagen - soms meer dan 10 - dragen bij aan het uiteindelijke resultaat omdat daar altijd iets van zichtbaar blijft. De details worden pas in een latere fase aangebracht. Door het opbouwen in lagen is het maken van een schilderij zeer tijdrovend en duurt het lang voordat het gewenste resultaat zichtbaar wordt. 

De inspiratie voor haar werk vindt zij in de natuur om haar heen. Niet alleen het prachtige Drentse landschap, maar ook rond haar huis: de vogels in de tuin, een libel die de poes gevangen heeft of een bemost takje uit het bos. Het gevoel voor detail, wat zo typerend was voor haar werkzaamheden als jurist, is terug te vinden in haar werk als kunstenaar.